Клітковина - це речовина, з якої складаються оболонки клітин рослин. Вона покращує процес травлення, стимулює перистальтику, збільшує швидкість проходження їжі через шлунково-кишковий тракт, поглинає жири, токсини і слизу зі шлунка і кишечника, очищає товсту кишку від застарілих шлаків, підвищуючи всмоктування поживних речовин. Клітковина звільняє від токсинів і шлаків не тільки шлунково-кишковий тракт, але і лімфатичну систему.
Клітковина благотворно впливає не тільки на функціонування шлунково-кишкового тракту. Результати досліджень показують, що клітковина знижує ризик захворювань серця. Певні види клітковини допомагають знизити рівень холестерину в крові. Клітковина сприяє виведенню жовчі з організму. Відомо, що їжа, багата клітковиною, містить багато калію і магнію, ці дві речовини необхідні для регулювання кров'яного тиску. Діабетикам рекомендується вживати в їжу продукти, що містять клітковину, вона сприяє нормалізації рівня цукру в крові.